Assalamualaikum..

Wednesday, November 25, 2009

Sifat buruk pada diri kita.....

Sayang Sahabat anda...

Sesungguhnya amalan yg sgt dicintai Allah s.w.t. slps melakukan ibdh oleh hambaNya ialah mengembirakan hati saudaranya sesama islam.

Riwayat Baihaqi







Apa nak Jadi............

masyaALLAH...serawak.....Lihatla bgaimana agama kta d permainkn oleh kafir yg d laknat..sesungguhnya Dia lah Yang Maha Mengetahui Lg Maha Bjaksana.....ya ALLAH KAU MUSNAH KAN LAH MANUSIA YANG MEMGHINA AGAMA MU..YA ALLAH KAU TINDAS KAN MANUSIA YANG MEMCACI DAN MENGUTUK AGAMA ISLAM........wahai remaja Islam marilah bersama kta teguhkn iman bagi mnegakkan agama Allah..wallahualam...sebarkan....




Selamat Meraikan Hari Raya Aidil Adha...

Maka ketika anaknya itu sampai (ke peringkat umur yang membolehkan dia) berusaha bersama-sama dengannya, Nabi Ibrahim berkata: Wahai anak kesayanganku! Sesungguhnya aku melihat dalam mimpi bahawa aku akan menyembelihmu; maka fikirkanlah apa pendapatmu? Anaknya menjawab: Wahai ayah, jalankanlah apa yang diperintahkan kepadamu; Insya Allah, ayah akan mendapati daku dari orang-orang yang sabar.

Al Furqan, Sura Ash Shafaat, ayat 102.



Selamat Meraikan Hari Raya Aidil Adha...



Free Orkut and MySpace Eid ul azha Graphics Glitters

Teperangkap Di Dalam Gua


Pada zaman dulu, 3 orang pemuda dalam satu perjalanan berehat di dalam sebuah gua untuk berteduh dari hujan lebat. Tiba-tiba pintu gua tertutup oleh satu batu yang besar. Mereka cuba menolak batu itu tetapi tidak berjaya.

Mereka berusaha pelbagai cara untuk keluar tapi kesemuanya gagal. Akhirnya tiada jalan lain kecuali bermohon dan mengadu kepada Allah. Mereka tahu hanya Allah yang dapat melepaskan mereka. Keputusan diambil supaya tiap-tiap orang mengadu atau bertawassul dengan amal kebajikan yang mereka buat.

Pemuda pertama berdoa:
"Ya Allah, saya pernah berbuat amal soleh terhadap kedua ibubapa saya. Suatu hari saya balik dari kerja dan berasa tersangat lapar. Saya sangka ibu saya sudah masak nasi tapi rupanya belum kerana kehabisan beras. Saya terus keluar untuk beli beras. Apabila pulang, saya lihat ibu saya tertidur. Saya tidak berani mengejutkannya walaupun saya tersangat lapar sehinggalah dia tersedar sendiri. Ya Allah, jika ini merupakan amal kebajikan yang ikhlas terhadap ibuku dan mendapat keredhaanMu, tolonglah kami untuk keluar dari sini."

Tiba-tiba pintu itu terbuka sedikit dengan kurnia Allah, namun mereka masih belum boleh keluar.

Giliran pemuda kedua berdoa:
"Ya Allah, saya juga mempunyai amal soleh. Saya mempunyai gedung perusahaan dan mempunyai ramai pekerja. Setiap pekerja dibayar gaji tepat pada waktunya. Pada satu ketika seorang pekerja tidak datang mengambil gaji bulanannya sehingga beberapa bulan. Wang gajinya saya gunakan untuk membeli barang-barang perniagaan sehingga saya untung 10 kali ganda wang asalnya. Beberapa bulan kemudian, pekerja itu datang kembali lalu saya serahkan kesemua hartanya termasuk keuntungan yang saya niagakan. Ya Allah, sekiranya ini merupakan amal yang mendapat keredhaanMu, tolonglah kami dalam kesusahan ini!"

Sebaik saja habis merayu, tiba-tiba pintu itu bergerak sedikit tetapi masih belum boleh keluar.

Akhirnya sampai giliran pemuda ketiga:
"Ya Allah, aku sebenarnya tidak mempunyai suatu amalan yang dianggap penting. Sepanjang ingatanku, hanya sekali aku berbuat baik kerana malu kepada Engkau ya Allah. Aku ditugaskan membahagi-bahagikan makanan kepada orang-orang miskin. Semasa bekerja aku terlihat seorang gadis cantik yang juga meminta bahagiannya. Setelah semua orang pulang, aku pun memanggil gadis itu dan menyatakan niat jahatku kepadanya. Gadis itu menangis seraya berkata dia rela mati kelaparan daripada melakukan dosa perbuatan terkutuk itu. Aku menjadi serba salah dan datang penyesalan yang tidak terhingga. Aku malu dan insaf atas kesalahanku. Ya Allah, sekiranya penyesalan dan taubat ini Kau terima, tolonglah kami dari kesusahan ini."

Tiba-tiba pintu gua itu terbuka luas dan mereka pun keluar dengan selamat.



MORAL & IKTIBAR


* Allah memberikan bantuan kepada mereka yang benar-benar berdoa dengan penuh keikhlasan kepadaNya.

Wednesday, November 18, 2009

Gambo...hehehe

Semangat Para Syuhada


Al-Imam Hassan Al-Banna gugur syahid pada 12hb Februari 1949
"sesungguhnya aku amat meridui seorang pemuda/pemudi yang tidak tidur lena kerana memikirkan masalah ummah.." "Janganlah engkau merasa seolah-olah umurmu masih panjang kerana lamunan seperti itu banyak membawa kepada ajal..." "Jika kau ingin mencapai kesempurnaan sembahlah Allah semata-mata dan jauhkan daripada menyembah benda-benda lain. Jika kau mencari kebenaran, maka kau dapati setiap benda lain tidak kekal. Yang kekal hanyalah Allah" "Kamu adalah satu roh baru yang mengalir dalam urat nadi umat ini, lantas kamu menghidupkannya dengan al-Quran. Kamu adalah satu cahaya baru yang memancar yang akan menghancurkan kegelapan fahaman kebendaan dengan mengenal Allah. Kamu adalah suara-suara lantang yang melaungkan kembali dakwah Rasulullah SAW." -as-syahid imam hassan al bana



Pesanan Akhir, As-Syahid Sayyid Qutb (senyum ditali gantung) pada 1965 Seandainya kau tangisi kematianku Dan kau siram pusaraku dengan air matamu Maka di atas tulangku yang hancur luluh Nyalakanlah obor buat umat mulia ini Dan teruskan perjalanan ke gerbang jaya Kematianku adalah suatu perjalanan mendapatkan kekasih yang sedang merinduiku Taman-taman indah di syurga bangga menerimaku Burung-burungnya berpesta menyambutku Dan bahagialah hidupku di sana. Puaka kegelapan pasti ia kan hancur Fajarkan menyinsing Dan alam ini akan disinari fajar lagi Biarlah rohku terbang mendapatkan rindunya Jangan gentar berkelana ke alam abadi Di sana cahaya fajar memancar. "Jika Kamu Ingin Tahu Nasib Ummahmu Maka Lihatlah Generasi Kamu" -Imam Al-Ghazali-



"Semua orang akan mati, mengapa takut dengan kematian. Jika saya diberikan pilihan samada untuk mati dibedil oleh helikopter Apache (milik tentera Zionis) ataupun akibat serangan jantung, saya memilih (untuk dibedil) oleh Apache".



Dr. Nizar Rayyan (1959-2009) "Saya katakan kepada kalian agar kalian tenang, seandainya Rantisi, Az Zahhar, Haneya, Nazzar Rayyan, Said Sayyam, dan semuanya gugur syahid, demi Allah, kami akan bertambah gemilang dan semakin mencintai jalan ini. Tangan-tangan kita yang menggenggam senapang di dunia insyallah Allah roh-roh kita akan berpelukan di sisi Allah "Aku adalah anak-anak panah Islam. Campakkanlah aku ke mana sahaja, aku tetap berjuang demi Islam." -Saad bin Abi Waqqas-



Nadia Abu Marzuq Ummu Muhammad-Isteri As-Syahid Dr Aziz Rantisi Apa yang ingin puan katakan kepada muslimat Palestin yang sedang menunggu giliran syahidnya suami, bapa dan anak-anak mereka? Saudari-saudariku yang dikasihi: Sesungguhnya peranan wanita bukan sekadar yang kamu sumbangkan sekarang sahaja, bahkan peranan kita adalah bersama para lelaki dan Rasul s.a.w yang mulia telah bersabda : Setiap kamu adalah ketua, dan setiap ketua pasti akan dipertanggungjawabkan ke atas orang bawahannya..dan wanita itu adalah dipertanggungjawabkan di rumah suaminya dan ia akan dipersoalkan apa yang di bawahnya ?. Sesungguhnya telah terakam contoh terbaik wahai saudari-saudariku yang dikasihi di lembaran-lembaran terdahulu, maka peranan kamu setelah syahidnya suami ataupun anakmu, ialah menyempurnakan peranan kamu dalam kehidupan mereka. Semoga Allah menetapkan pendirian dan menjaga serta menghimpunkan kamu bersama..
Renung2 kanlah....

Tuesday, November 17, 2009

kesah ayah ana boleh gak la...



Assalamualaikum...selamat hari lahir mu(ayah tersayang) yang ke ....hehehe rahsia le...
terime kasih ayah ku tersayang..jngan nagis2 lagi ek..insyaallah..anak mu pulang raya haji ni..nak sambut birthday kite.(mak,ayah & ana sekali)...love my perents...waaa..rindunye... masa kian belalu, hari beganti...jasad je tinggal di sini..ana da teringat kampung halaman ku...tak sabar2 nak balik.....hehehe

Tuesday, November 03, 2009

DARI PAGE SEORANG SAHABAT; DIPANJANGKAN KEPADA SAHABAT YANG LAIN...











Grafics & Presentation by !!-h0t(^_^)K0ko-!!





Sila re-Post kepada Semua (^_^)

untuk semua kawan2 ku...































1 Minggu Story Hari raya





nak dijadikan cite hari jumaat ana da start balik selangor ...naik tren dari johor(kempas) ke tanjung malim...emm pejalanan tu memang meletihkan..nak wat cam ne ayah ana suruh naik jugak...die ckap "tuk keselamatan anak kesayangnku "..hehehe...peham bebenor ayah ana tu...time dalam tren memang ramai..samapai ada tiket jualan tambahan...nak balik raya punya pasal..nasib la ana dah li tiket sebulan awal..time merdeka pulak tu..& tiket paling last terjual..nasib2..li awal...kalu tak "mak tiket habis"(nagis le)..hehehe




emm....masih terasa lagi..story hari raya....walaupun syawal dah lepas tapi kenangan tu tetap tepahat di hati.....nak dijadikan cerite hari raya petama kami beraya di rumah (selangor) emm first time raya kat umah kami sendiri...pulak tu umah baru je di renovet paham2 je la ...pagi2 je bangun da cibuk2 mengemas, menyedikan makanan..macam2 la...pas ayah & mak lik je dari solat ...trus mintak maaf kat mak & ayah..& semua adik beradik...yg bestnye...raya tahun ni ada opah ..hehehe..tu la yg sronok bangat...pas tu sesi bergambar ngan family..& tak disangka raya tahun ni sempat ambil gambor semua family cukup..tu yg lagi seronak...nak cite pasal makanan ..emm banyak beno...yg best & special ada pulut kuning my fav food...hahaha..ulang makan tak kire time..hehehe....ada kari ayam, rendang daging & macam.. la..sampai tak muat perut mau isi....ingatkan raya first tak ramai...mak datuk...peh ramai sesangat...sampai ptg baru stop..hehehe...




....ni time raya ke 2...kengkawan SEKOLAH MENENGAH KG SOEHARTO nak wat reunion...ingat sebelum ramadan hari tu nak wat..emm disebabkan semua kerja & dok2 jauh so kami wat time raya ke dua..hehehe..ingat kan cikit je yang datang ...peh sekali 20 orang ...tak sangka pulak ramai sangat.. family mak mak su & ayah chu pun datang...lagi ramai dah cam kenduri pulah..hehehe...samapai ada yang kena makan di dapur..hahahaha...thank kengkawan datang..ada ejai,aepy,mahzan, elol, najmi, syamir, oyah, siti ,jijah ,ecah ,faizan ,isa, syarimah ,amir...turut ada jugak bebudak class time fom 1-3...si daha(anak arip) & amirul naim...& 4 bebudak junior soeharto...thank kengkawan...korang datang jugak setelah kite bepisah 3 tahun..korang still cam dulu...melawak..sampi tak kering gusi jadinya kami..cite2 jugak..mulut tak abis2 ngunyah..ye la terspesial katakan..rupe2 nye mereka tak penah makan pulut kuning hari raya ..so makanannye secial cikit la...da tu sampai habis kari,daging & pulut..1 kuali..rezeki korang pulak tu...amen...hehehe...



petang pulak si soleh ape mimpi die call ajak raya umah kengkawan..& than die pinjamkereta mak cik die..so dapat lah g raya ramai...muala2 g umah ecah (kilang), pas tu g umah azman sg tengi...ajak die raya umah kengkawan..so kami 4 orang ni..baraan ke rumah kengkawan lah..pasal si driver(soleh) tak tau umah kawan so ajak azman sekali..hehehe...kami baraan ke umah pa'an...fitri ..ingat nak g umah mazuan ..tapi die baru je on da way lik ..so kami trus g kg soeharto..mula2 g umah eapy...las2 ajak eapy skali g raya..emm die ajak g umah syarimah...samapai maghrib jugak...baru ana samapai umah..hehehe..raya yang paling best sgt.....nasib la soleh tu depan umah je...kalu tak..da lame mak ana bising...coz balik lambat...story raya punya pasal..hahaha..malam raya ke 3 pulak g umah dayah adriansyah & adiknye din.....hapening habis...ana naik kereta ngan adik ana...emm..paham2 je la bile dah lama tak jumpe kawan karib lama ni...sembang 2 jam pun tak habis..hahaha...



...raya ke empat g ipoh umah lecture poli..pn haniza..pas tu ..g umah mak angkat kat tambun..umah Umi ..hehehe..kebetulan die dapat baby baru..so ..melawat lah kerumahnye...dari pagi samapi petang lepak kat sana...main ngan baby girl yang comel...pas tu sok nye lik umah nenek kat parit buntar..raya umah kawan poli si su ngn huri...pas tu g raya umah mak cik...ni memang bejalan sakan...pas tu sempat pulak jumpe kawan UTHM...name die nurul ikhwan...hehehe...sampai telepas bas ke johor..ingat tiket hari ahad pgi..rupe2 nye hari sabtu malam...hehe..kecoh time tu...kecoh punye kecoh 2 orang pak cik ku suruh naik bas hari isnin malam..first time nak balik johor dari parit buntar memang takut ooo...hehehe..jumpe balik si nurul ikhwan..kat stn bas...pas tu pak cik nak cool dan kan ana die ajak makan kat medan selera....nasib la dapat 2 pakcik yang cool...hehehe...sok nye tak de wat pe g raya kat pejabat tanah...jumpe all so & kengkawan masa li dulu....hepening beb....ana cam kena terjah ngn wartawan pulak..hehehe..apa2 pun that all story raya korang pun ana suka dan duka...hehehe..hope korang pun dapat raya jugak..hehehe..ngn izin allah...tu la die kisah raya 2009 ana ...

TAUTAN HATI

Related Posts with Thumbnails