Assalamualaikum..

Monday, November 21, 2011

Doa EXAM
Assalamualaikum...

Exam fever acap kali melanda pelajar-pelajar di akhir semester tiap-tiap tahun. Baik itu SPM, STPM mahupun mahasiswa-mahasiswa universiti. Ada yang telah lama sedar akan kehadirannya, namun lagi ramai yang masih dibuai mimpi keseronokan dengan hal masing-masing. Siapa yang bersungguhnya pasti akan mendapatkan buah keberhasilan hasil dari usahanya sendiri. Bukan mengharapkan pohon-pohon kecemerlangan menjatuhkan buah-buah keberhasilan seandaiannya tiada tangan-tangan usaha megerakkan tubuhnya.
Di bawah ini penulis selitkan doa yang baik untuk kita baca ketika menghadapi ujian atau sedang menghadapi peperiksaan.

اَللَّهُمَّ لاَ سَهْلَ إِلاَّ مَا جَعَلْتَهُ سَهْلاً وَأَنْتَ تَجْعَلُ الْحَزَنَ الصَّعْبَ إِنْ شِئْتَ سَهْلاً.
Maksudnya: “Ya Allah! Tidak ada kesenangan melainkan pada perkara yang engkau jadikan kesenangan padanya. Dan engkau menjadikan kedukacitaan dan kesukaran sebagai mudah dan senang jika Engkau kehendaki.”
Di bawah ini penulis suguhkan videoklip akan doa di atas. Mohon dapat dijadikan panduan dan memudahkan kita untuk menghafalnya.
video


Semoga doa ini bermanfaat buat kita. Dan jangan lupa juga amalkan doa-doa lain. Namun yang terpenting USAHA MAKSIMA dari diri sendiri berserta doa barulah bertawakkal padaNya….

TAUTAN HATI

Related Posts with Thumbnails