Assalamualaikum..

Thursday, December 13, 2012

JANGAN BANGA



jangan banga dengan harta dunia yang tak memberi keuntungan akhirat
jangan banga dengan pangkat & darjat sehingga lupa pada hamba allah yang lain
jangan banga pada isteri2 & anak mu sehingga ibdah mu leka
jangan banga pada masa silam mu.. yang sia-sia
jangan terus lika diulik mimpi..
jangan banga dengan pengalaman kerna belum tentu ilmu itu cukup
kerna semuanye dari Allah yang maha esa..
kerna DIA punya segala-galanye.. "milik allah apa yang ada di langit & di bumi"
kerna ini semua kita akan tinggalkan ..tinggalkan..
Oleh itu besyukurlah dengan apa yang kita miliki..
sedar tidak sedar sebentr lagi kita akan meninggalkan dunia fana ini
Mati itu pasti tiada siapa yang dapat merubahnye...

bingkisan "serikandi_88"

WANITA MUSLIMAH


Pada suatu hari, Rasulullah s.a.w berjalan-jalan bersama puteri baginda, Saidatina Fatimah r.a. Setibanya mereka berdua di bawah sebatang pohon tamar, Fatimah terpijak pohon semalu, kakinya berdarah lalu mengadu kesakitan.

Fatimah mengatakan kepada bapanya apalah gunanya pohon semalu itu berada di situ dengan nada yang sedikit marah. Rasulullah dengan tenang berkata kepada puteri kesayangannya itu bahawasanya pohon semalu itu amat berkait rapat dengan wanita. Fatimah terkejut. Rasulullah menyambung kata-katanya lagi. Para wanita hendaklah mengambil pengajaran daripada pohon semalu ini dari 4 aspek.

Pertama, pohon semalu akan kuncup apabila disentuh. Ini boleh diibaratkan bahawa wanita perlu mempunyai perasaan malu (pada tempatnya).

Kedua, semalu mempunyai duri yang tajam untuk mempertahankan dirinya. Oleh itu, wanita perlu tahu mempertahankan diri dan maruah sebagai seorang wanita muslim.

Ketiga, semalu juga mempunyai akar tunjang yang sangat kuat dan mencengkam bumi. Ini bermakna wanita solehah hendaklah mempunyai keterikatan yang sangat kuat dengan Allah Rabbul Alamin.

Dan akhir sekali, semalu akan kuncup dengan sendirinya apabila senja menjelang. Oleh itu, para wanita sekalian, kembalilah ke rumahmu apabila waktu semakin senja.

Ambillah pengajaran dari semalu walau pun ia hanya sepohon tumbuhan yang kecil.

Monday, November 19, 2012

Ummat Muhammad Siap Berperang


Qardhawi: Ummat Muhammad Siap Berperang di Jalan Allah.

"KHAIBAR, khaibar ya Yahud! Jaysyu Muhammad Saya'uud ..! Asy-Sya'b yurid tahrir filastiin!!! "

(Ingatl

ah perang Khaibar wahai kaum Yahudi. Sesungguhnya pasukan Muhammad akan kembali 

mengalahkan kamu. Masyarakat menginginkan kemerdekaan Palestina). Begitulah di antara teriakan-teriakan jemaah solat Jumaat di Masjid Al-Azhar Mesir, beberapa jam lalu waktu Kaherah, setelah mendengar khutbah Jumaat Syeikh Yusuf Qaradhawi, ketua Persatuan Ulama Islam se-dunia.


"Musuh-musuh Islam berusaha untuk mengurangkan jumlah umat Islam, akan tetapi malah disebalik, justru jumlah umat Islam setiap hari bertambah. Israel mahu menghina umat Islam dengan segala macam cara dan pelbagai senjata, akan tetapi tidak mungkin umat ini akan jatuh selamanya, iaitu umat Muhammad yang siap berperang di jalan Allah, "ungkap beliau.

"Bangsa Israel yang terkutuk melakukan kezaliman kepada saudara-saudara kita di Gaza. Wahai bangsa Israel, sesungguhnya di depanmu ada umat yang besar sebagai umat yang satu, satu barisan, yang disatukan oleh Islam, dan disatukan oleh Muhammad SAW.

"Kita melihat ketika ibadah haji seluruh warna dan jenis berkumpul, dan di antara tanda-tanda kebesaran Allah adalah penciptaan langit dan bumi, tidak akan jatuh umat ini di hadapan kesombongan Israel, dialah umat Al-Quran dan umat Islam, dan ini adalah panggilan besar untuk umat islam iaitu dakwah yang tidak ada keraguan di dalamnya, maka kami mengajak seluruh dunia bebaskanlah diri kamu daripada menyembah hawa nafsu, dan dari menyembah selain Allah swt, dan menyembah manusia satu sama lain, wahai ahli kitab mari kita bersatu!

"Ini adalah dakwah untuk umat manusia seluruhnya, untuk saudara kita di Mesir, dan seluruh dunia, kerana kita menganggap seluruh dunia ini adalah saudara bagi yang lain kecuali yang membusungkan dada dan mengikuti kemahuan syaitan," demikian Syeikh Qardawi.

PELURU HANCUR

Saat ini semua warga islam & rakyat di seluruh dunia sedang mendengar tangisan anak-anak warga palestin.... ada yang menangis, gembira, marah, banga, simpati & bermacam-macam lagi rasa.
Setiap bedilan peluru menosok dalam setiap hati ..tanpa ada rasa simpati..kerna sifat kemanusiaan itu hilang dalam diri mereka.. iulah ISRAIL & sekutunya.
Anda memang kejam.. Puak-puak Yahudi, Nasrani & kafir sedang betepuk tangan atas kejayaan kerna mereka telah mencipta matlamat & matlamat mereka telah disasarkan sepenuhnya kepada umat islam.
Walaupun hanya sebahagian negara telah musnah olehnya.. tetapi adakah anda sedar seluruh dunia sedang mengalaminya.. mereka memasukan beberapa virus dalam pemikiran, makanan, corak hidup, pendidikan, hiburan, pakaian , ekonomi & sebaginya. Adakah kita sedar??
& Adakah anda sedar setiap tenaga, keringat , wang yang anda gunakan dari produk yahudi.. adalah  untuk memeli senjata, bom , kos tentera, peluru hancur & sebagainya. Anda perlu sedar sebelum telambat. 
" BOIKT PRODUK MEREKA" caranye bagaimana???
mulakan dengan boikot barangan mereka...
Tanbahkan pemikiran anda dengan ilmu, sertai aman palestin, join kempen2 , update berita tekini, hadirkan rasa keinsafan diri untuk mambantu sahabat-sahabat kita.

"BAGAIMANA KAMI NAK BANTU"
Walau kita berada dimana sekali pun/ sesibukmana sekali pun.. walau kita tidak berada dalam mereka.. sumbangkan la apa yang patot anda sumbangkan.
Jika anda berkemampuan wang , barangan, tenaga, pemikiran, ilmu, infomasi , berita & sebaginya tentang aman di palestin.. manakala jika anda tidak bekemampuan bantulah dengan sedekahkan doa  buat sahabat2 kita yang sedang diuji oleh Allah.. doa anda sentiasa Allah dengar.
Moga di satu hari nanti kita tidak akan di soal kelak oleh allah " apakah usaha mu untuk membantu islam "?? Setiap 1 usaha mu akan mendapat pahala.

Khabar gembira buat ummat Islam di seluruh dunia, buat kali pertama kapal perang Israel berjaya di tembak oleh Brigade Izzuddin Al-Qassam, pasukan ketenteraan Hamas berhasil menembak pagi ini Ahad (18/11) kapal perang Israel yang berada di kawasan berhampiran pantai Gaza dengan lima roket 107.

Allahuakbar moga Allah sentiasa besama & membantu kaum muslimin, muslimat , anak-anak serta kita semua di jalan yang diredoi allah.. amin ya rabb
Allahuakbar.. Allahuakbar Allahuakbar.. 

Monday, November 05, 2012

Langkah Musafir

Assalamualaikum.. syukur pada Mu kerna masih lagi diberi kesempatan untuk melakar sesuatu di dada blog ini.. semakin hari semakin cepat masa berlalu, dalam sedar & tak sedar menganjak sebulan daku d sini .. walau jauh dari keluarga alhamdulillah allah beri ku keluarga baru d sini.. ada kak suria, pangeran(bos), rozi (teman malaysia) serta ibunye , helmy , azim, ngan, nabil, brando, aji & pekerja lain .. walau jauh mereka mengangap daku seperti sahabat serta anak-anak mereka.. kurang sedikit keboringan d hati ini,  mereka hadir sebagai teman sejati, teman penghbur dikala duka , setiap hari ada saja bahan lawak untuk membuat bibir ini tesenyum.. setiap hari daku selalu berdoa agar teman yang berada d sisi ku dirahmati, senang berada besama ku & diluaskan rezeki amin ya rabb.. 

Memulakan tugas baru , lain sedikit cara kerja nye dengan kerja ku d Malaysia... so kena terima la perubahan itu. Alhamdulillah sahabat2 banyak membantu.  Berada besama mereka dapat melupakan kesedihan d hati & rasa boring tu. 2 minggu awal daku memulakan tugas.. ada seminar di Survey Department Brunei.. Training GPS & total station under trimble company.  

Sunday, October 21, 2012

Selamat Tinggal Tanah Airku


Assalamualaikum.. moga anda semua dalam keadaan sihat & sentiasa dilindungi Allah.. amin ya rabb.. tiada dapat kuduga.. takdir menetapkan daku untuk meniggalkan tanah airku, meninggalkan  keluarga tecinta, meningalkan sahabat & segala keseronkan di sana. Bukan daku memilih jalan ini.. tepai tak ku duga takdir Allah itu. Befikir positif  ku " mungkin ini takdir Allah untuk daku berhijrah memulakan kehidupan yang baru, & mencari hidayah buat bekalan daku ke akhirat sana. "gembirakah daku "..sewaktu d air port LCCT kakak2, ayah , mak  cakap "mesti seronok nak duduk sana". Hanya senyuman dapat menghantarnya.. dalam hati hanya Allah yang tahu.. bukan daku memilih untuk meninggalkan mereka tetapi aku akur dengan kehendak takdir. 

Sampai saja di terminal brunei (Bandar sri begawan) daku mengucap syukur.. hati yang tadi merintih keseorangan telah betukar menjadi semakin resah..kerna dapatkan daku meneruskan langkah ku keseorangan tanpa teman di sisi, tanpa kawan , tanpa insan yang daku Cintai(keluarga) .. meski jauh dari mereka.. teringat pesanan Ayah " baik2 di negara orang, jaga nama baik mak ayah na"..pesanan mak "ema jaga diri elok2 kami tak de di sana..insyaallah nanti kami datang melihat kamu".. Allahuakbar bile teringatkan kata2 dari Cinta Hati ..hati merintih lagi.. Dengan kepayahan daku melagkah ke tempat gate menunggu.. Alhamdulillah kak suria, wiliam & sorang pekerjanya menyambutku.. rasa takot tadi berubah kepada lega.. 

Teringat pesanan kak Suraya ( orang sebelahku semasa duduk di dalam pesawat).. selamat datag ke brunei.. insyaallah adik akan selamat.. semoga kita betemu kembali dengan izin Allah...

Dalam langkah & zikir ku yang tidak putus-putus.. rasa takot, sedih itu telah ditukarkan oleh allah dengan kemesraan yang ditunjukan oleh warga brunei.. "yakinlah kamu dengan Allah ..ujian itu tanda Allah sayang pada kita..." rupa-rupanye hanya sekecil ujian Allah beri nikmatnye hanya ana yang dapat merasai .. itulah secebis nikmat tenang apabila kita belandaskan semuanya kerana Allah... Allahuakbar..

Thursday, September 20, 2012

Teratak Ayah Bonda

Terbang-terbang si burung terbang kini terbang seri masuk ke musim raya. Alhamdulillah setelah sebulan kita berpuasa Allah beri lagi kita nikmat iaitu kehidupan lagi. Ramadhan itu mengajar kita erti sabar & tabah. Allah merehatkan sistem pemakanan tubuh kita hanya sebulan saja adakalan

Laksa special dari Cinta Hati...
Bahan-Bahannye
1- ikan kembong 9 kilo
2- Belacan
3- Cili padi
4- Daun kesum
5-Bunga Kantan
6-Daun Selom
7-Halia
8-Serai
9-Asam keping
10-Garam

Cara masak
1- Rebus dulu ikan2 ni selepas siap di siang & di bersihkan
2- Angkat & asingkan kuah dengan isi ikan
3- perisi ikan ( asingkan isi & tulang ) kemudian.. blender kesemuanye hingga hacur...perah & masukan ke dalam kuah rebusan tadi..
5- masak & masukan bahan-bahan yang telah di blender tadi.. 
alhamdulillah apabila semua sudah setel ..& dah masak.. apa lagi.. jom makan.. bukan selalu dapat..time ni je boleh makan



Tautan Hati HARUM 2012

Assalamualaikum.. terbang-terbang siburung terbang seri hinggap sat kat blog ni.. mengapai rindu besama sahabat-sahabat.. 
Tanggal 22 jamadilawal 1433H bertautlah kami di Masjid Negeri Shah Alam. Betemu sahabat2 baru di sini.. 
Dari sekecil anak benih menjadi sepohon pokok.. moga ukhwah ini kekal hingga ke syurga,, amin ya rabb
sahabat tak kenal erti pangkat , darjat, harta , kemiskinan, kekayaan / apa-apa saja.. susah & senang sama2 tempuhi.. jika ada salah & silap sama2 bantu membantu.. "niatkan ikhlas mu kerana allah.." insyaallah persahabatan itu akan tebena sampai ke syurga.. :)

Tuesday, July 31, 2012

Betaut Hati Cucu Opah

Tanggal 1 /5/2012 dikala orang lain menikmati cuti bekerja & bersama keluarga , rakan-rakan, game atau tidur , kami mencurahkan secebis hati buat insan-insan yang sangat istimewa oleh Allah.
Sahabat halaqah & cucu opah

Assalamualaikum .. terbang-terbang si burung terbang, terbang kami menyemai kasih di Rumah Anak-Anak  Yatim Opah Hasanah Shah Alam areal ke Klang. Tepat jam 10 pagi kami semua bekumpul di RFC Shah Alam Seksyen 7. Kami sampai di rumah Opah kira-kira dalam pukul 12 tengah hari . Masuk lorong rumah opah tekedu kami  apabila opah sedang menanti di depan rumah sambil duduk di atas kerusi bersama cucu-cucunye. Allahuakbar tekedu rasanye, sepatotnye kami datang awal disebab kan ada beberapa pekara yang perlu diselesaikan , kami terlewat sejam. Syukur alhamdulillah sahabat halaqah yang dapat dikumpulkan seramai 11 orang Uncle acit, Umi Aishah, Akhi Halim, Ayman, Kak Fauziah, Syafika, Kak Z, Norhafizah  & Kakak angkat kak fauziah( lupa pula).

Setelah sampai terus Opah salam & memelok kami, Opah panggil kesemua cucu-cucu untuk salam bersalaman. Ana ingatkan hanya 2 / 3 orang rupe-rupenye penghuni di siti hampir 20 orang , berlatar belakangkan yang berbeza & umur yang berbeza. Dari umur seawal 1 thn hingga 15 tahun.

Program ini dimualai dengan membuat persediaan untuk makan tengah hari sebelum melakukan solat zohor. Setelah usai solat zohor berjemaah apa lagi time makan la.. semua anak-anak opah duduk di meja . Maklum lah anak-anak  seawal umur begini berbagai ragam & karenah, agak seronok juga dapat sama-sama menikmati makanan . Ada juga antara ahlinya tak mahu makan , puas ana pujuk die tetap tak mahu makan. Rupa-rupanye ada cerita disebalik . Lama kelamaan die akur untuk join bersama.

ni la time waktu makan berbagai ragam & karenah adik2 ni seronok pula.. ada yang nak tambah lagi seketol ayam. Kami difahamkan dua hari lepas hari-hari mereka dapat makan nasi ayam . Opah cakap ada dermawan yang sangat baik sedekahkan kepada mereka. Emm patot la tengok ayam kami mereka dah tak heran.. rupe-rupe nye hari-hari mereka makan ayam. Alahmdulillah rezeki anak-anak yatim & opah. 

Setelah usai makan ni dia solt pertama kami untuk cucu-cucu opah menonton cerita kartoon , tapi bukan cerita kartoon biasa ni kisah tentang riwayat hidup Nabi Muhammad s.a.w. Dengan berbekalkan 1 laptop & 1 spiker boleh la tengok ramai-ramai, berhimpit antara satu sama lain , sambil dihidangkan dengan makan tadi yang berbaki. Bile anda menonton movie kesukaan anda mesti excited kan. Begitulah ragam adik-adik ni semua nak tengok kat depan-depan laptop. Sambil menonton kami selingkan dengan slot soal jawab kisah rasulullah. Siapa yang jawab betol kami beri hadiah. Time ni la mereka semua excited giler semua nak menjawab. Berbagai soalan 
time rebut hadiah from ummi Aishah

dapatkan duit raya from uncle acit..nak 1 buleh

Solt terakhir from seri iaitu mensyukuri nikmat.. semua peserta dikehendaki mengikat tangan di belakang, pen & kertas telah disediakan, mereka dikehendaki menulis nama mereka d atas kertas tesebut tanpa menggunakan tangan. Anda rasa mereka berjaya?? Alhamdulillah ternyata mereka mampu juga seperti kita. Ada yang menulis menggunakan kaki, mulut & ada juga menggunakan angota lain. Seronok tak tekira mereka ni first time main permainan baru . Moral of the story apa juga nikmat kurniaan allah yang diberi gunakan sebaik mungkin. Walau kita tidak mempunyai ayah / ibu kita mampu bedikari kerna semua yang Allah kurniakan itu ada hikmah.

Lambaian akhir buat warga rumah opah hasanah
teratak opah & anak-anaknya
Kenangan ini tak kan terhent disini moga di satu masa nanti kasih kita kan tecurah kembali. Jika ada salah & silap dari ana maafkan kesalahan ana. Allahuakbar moga Allah sentiasa ada besama dengan kita..amin ya rabb






Wednesday, April 11, 2012

Hadiah Buat Cinta Hati

Assalamualaikum.. alhamdulillah syukur pada pemberi nikmat .. tefikir sejenak " Mampukah ana megharunginya.. pilihan antara bekerja atau sambung study???"masih bermain-main di fikiran
Setahun yang lepas bermain-main soalan di fikiran " mampukah ana".. dengan bebekalkan Rm 3000.00 simpanan selama 2 tahun bekerja, kebetulan mak dah pencen, tak ada sapa yang nak support. Kebetulan duit gaji bulan ni belum masuk..mana nak pakai duit pindah lagi, bayaran yuran lagi & macam-macam bermain d fikiran ini, hanya mampu doa padaNya. "ya allah bantulah hamba ini amin ya rabb"

"mana ayah, mak, kakak & emy ni kata nak mai" sambil menunggu mereka di gerai konvo. hati semakin gelisah hapir pukul 11 lebih tak mai lagi. Alhamdulillah ada Kong & adik Asiah yang sudi temankan ana makan d cefe. Mula-mula rasa nak nagis pabila keluar dewan sebab tak da sapa yang nak sambut, Bila tepandang wajah Ayah & Mak ya Allah rasa nak menangis. Sambil tesenyum mak wish " tahniah ema buat mak & ayah gembira


Tuesday, March 27, 2012

MENCURAH KASIH MEMBERI HARAPAN

Assalamualaikum.. syukur alhamdulillah masih lagi diberi kesempatan untuk terus bekongsi cerita & info buat sahabat-sahabat. Pada 24 / 03 / 2012 pada hari sabtu grup Halaqah.net mengadakan Program MENCURAH KASIH MEMBERI HARAPAN SIRI II - HALAQAH.NET BERSAMA WARGA EMAS 
Pusat Jagaan Siti Noor Aini (Lelaki)
 Pertubuhan Kebajikan Rose (Perempuan)
Alhamdulillah pada 23 /4 /2012 Allah temukan halaqian semua di teratak Umi Aishah & Uncle Acit d Balakong.Time kasih kepada Umi kerna beri kami tinggal & menginap.. First time nak jumpa halaqian kawasan selangor ni gementar, takot & macam-macam rasa pun ada, maklum lah first time nak bertaut hati. Tepat jam 7 pm sampai juga di rumah Ummi Aishah bersama adik Rabitah dengan disambut penuh mesra oleh keluarga Ummi Aishah. Start melakukan gerak kerja seawal pukul 9 malam persiapan dimulakan ,yang muslimat bertungkus lumus memasak berbagai-bagai juadah untuk makanan dibawa seperti dalca, ayam masak merah, daging masak kicap, nasi minyak & yang teristimewa ada bubur jagung. Alhamdulillah tepat jam 10.30 adik Fiqa & sahabat halaqian lain juga datang membantu.
muslimat memotong sayuran untuk dibuat dalca

Sesi membungkus 
Muslimin pun tak kurang hebatnye sebelum membungkus mereka ada sesi selawat diketuai oleh Uncle Acit, Pak Rahman, Semuthitam, Alim Bajuri, Mohd Ayman, dan sahabat-sahabat lain. Beg-beg biru & pink tu la special dari halaqah :).. macam-macam ada dalam beg tu. walaupun tak seberapa tetapi ikhlas dari warga halaqah.net. Sesi gerak kerja dilakukan sampai lewat jam 2 pagi. begitu semangat halaqian-halaqian ni sampai ada yang balik lambat.
Jangan mkan lebih-lebih ye aiman.. nanti engak cukup ..hehehe
Seawal jam 5am  muslimat bertungkus lumus menyiapkan sarapan & sedikit juadah untuk di bawa besama. Semalaman suntuk muslimat tak tidur, pabila berjumpa macam-macam cerita dikongsi bersama, sesi bermotivasi, nasihat & bermacam-macam lagi celoteh sampai tak tido . Walaupun baru first time jumpe dah macam sembang dengan kawan lama itulah nikmatnye ukhwah jika dilandaskan kerna Allah. Pada pukul 8 lebih kedatangan kak Fasihah & kak Eya alhamdulillah sampai juga. Selepas bersarapan & menunggu sahabat lain datang kami begerak dari rumah Uncle acit dalam pukul 9 pagi. Perjalanan kami di dahului ke rumah kebajikan ros(wanita). Alhamdulillah tepat jam 10 lebih kami sampai dengan disambut mesra warga rumah kebajikan rose & mis Victoria (penjaga rumah rose).
Alhamdulillah Halaqian semua di sambut oleh Mis Victoria & sesi mengangkat barang oleh muslimat halaqah 
 Sesi beramah mesra bersama warga rumah seramai 7 wanita iaitu 5 warga tua & 2 remaja
Sesi mendengar taklimat dan cerita serba sedikit warga rumah amat menyentuh hati. Setiap penghuni ada cerita yang tesendiri. Teringat ana akan sepotong ayat dari emak " anak boleh jaga bepuluh2 anak tetapi mampukah kita jaga ibu seorang??" kata2 emak menusup kalbu..
berat mata memandang , berat lagi bahu yang memikul, tiada yang dapat kita sangka mereka di letakan di tempat ini tanpa belas kasihan, secubit kasih kami salurkan buat warga rumah & dengan iringan doa moga mereka sentiasa di lindungi allah..amin ya rabb. Setelah hampir pukul 12 kami mohon diri untuk bertolak ke rumah seterusnye.

 Kami singgah dulu di masjid yang terdekat untuk menunaikan ibadah, makan & rehat sebentar megumpulkan tenaga yang ada.


Kasih ibu membawa kesyurga , kasih ayah sepanjang masa, Tepat Jam 3 lebih grup halaqah ini sampai di Rumah Kebajikan Siti Noraini. kami sampai agak lewat sedikit kerna mencari barang sedikit & mengambil dua orang lagi halaqian iaitu Hj Naim & hairul. Allahmdulillah kami disambut mesra oleh warga rumah ini dengan senyuman manis oleh En Abdullah adik kepada Mis Vicrtoria. Warga di Rumah Siri Norani ini adalah seramai 30 lelaki yang berbagai-bagai cerita . En Abdulah memulakan dengan sesi pekenalan setiap orang warga tu ada sedikit lagi diletakan berhadapan dengan rumah tesebuat kerna mereka boleh mengurus diri sendiri. Pabila melihat mereka terigat daku akan ibu ayah & opah di rumah.. yaallah..
Halaqian selamat sampai di rumah kebajikan siti Noraini & sesi taklimat oleh En Abdullah
 Antara warga-warga emas yang ada & En Abdulah menerangkan serba sedikit tentang dirinya sebelum tebuka hati untuk menganut agama Islam & membuka rumah kebajikan ini
 En Abdulah melayani telatah tuk wan yang la ni tengah buta & seorang pesakit kencing manis yang teruk baru saja dimasukan ke rumah ini.
Sesi temubual penerangan grup halaqah.net & penerangan penubuhan rumah kebajikan warga emas siti noraini oleh pengasas En Abdullah


sebahagian warga emas yang terdiri melayu, cina & india yang telah menjadi satu familly, dari pemandu teksi inilah En Abdullah menubuhkan rumah warga emas ini yang sekarang ini menjadi pengangkutan utama pusat ini.
warga halaqian mengambil barang sumbangan
Antara foto kenangan yang telah menempatkan lebih 100 orang warga emas d sini & sedikit sumbangan beras buat mereka..
tetiba hati tesentuh pabila saat cendera hati ini diberi kepada mereka.. teringat ana pada seorang pak cik ni " bila ustazah nak mai sini lagi".. T___T (hati tesentuh)

setelah selesai selawat oleh muslimin..tepat jam 5 petang kami beransur pulang dengan membawa seribu kenangan & secebis kasih dari rumah-rumah warga emas ini, moga ianye menjadi iktibar buat diri kami, grup halaqah.net & juga pembaca yang sudi meluangkan masa melihat blog ini. Tidak dapat diungkap dengan kata-kata Allah lebih mengetahui. Dengan iringan doa buat mereka agar Allah sentiasa menjaga mereka.. amin ya rabb... samapi rumah Ummi Aishah dalam pukul 6.30 .. ini lah yang dikatakan lumrah alam "bertemu & berpisah kami kerna Allah" insyaallah ... ziarah ini memberi penuh pengertian kepada diri ini yang selalu alpha pada dunia. 

Pesanan buat diri ku & juga buat sahabat2 yang sudi membaca " buat amallah sebanyak mungkin kerna disini akan mengajar kita erti kesusahan, hormatilah mereka yang masih ada, kerna di satu masa nanti kita juga akan menjadi seperti mereka, jangan sia2 kan orang tua kita kerna , di satu masa nanti kitalah yang akan menjadi tua ..."
Daripada Abu Hurairah r.a. Rasulullah S.A.W.  bersada yang maksudnya, "Siapa yang melapangkan satu kesusahan orang yang beriman daripada kesusahan-kesusahan dunia, Allah akan melapangkan orang itu satu kerumitan dari kerumitan akhirat. Dan siapa yang memudahkan orang yang susah, Allah akan memudahkannya didunia dan diakhirat. Siapa yang menutup keaiban orang Islam, Allah akan menutup keaibannya didunia dan diakhirat. Dan Allah sentiasa menolong hamba itu selagi hamba itu mahu menolong saudaranya." (Hadis Riwayat Muslim).
Sahabat yang dimuliakan, Berdasarkan hadis di atas jelaslah kepada kita bahawa setiap bantuan dan pertolongan yang diberikan ikhlas kerana Allah, tidak menjadi sia-sia kerana jaminan daripada Allah S.W.T bahawa Dia akan membalas dengan balasan yang lebih baik samaada di dunia atau pun di hari akhirat.

 Bantuan berbentuk sedekah .
 Memberi bantuan kewangan berbentuk sedekah kepada fakir-miskin, anak-anak yatim, ibu tunggal, golongan kurang upaya, bantuan perubatan, bantuan pelajaran kepada pelajar miskin dan bantuan kepada musafir yang keputusan belanja.
Sabda Rasulullah s.a.w. yang bermaksud : Sungguh sedekah itu akan memadamkan kemarahan Tuhan dan menghindarkan dari kematian yang buruk (su’ul khatimah).” (Hadis Riwayat al-Turmuzi)

Andai seorang mualaf dapat menjaga dan mengurus rumah kebajikan Islam ini . Kita Bagaimana?? tepuk dada tanya diri kita?? mampukah kita?? apa sumbangan kita ??mari kita sama-sama hulurkan sekikhlas yang mampu . Untuk mengetahui lebih lanjut boleh terus ke website ini 
http://www.sitinoraininursinghome.com/Welcome.html (Rumah Jagaan Siti Noraini) &
http://pertubuhanrose.com/Donation.html (Rumah Jagaan Rose) / Derma Ikhlas boleh disumbangkan Kepada Pusat Jagaan Rose  di 
CIMB BANK - NO ACCOUNT : 1267-0000570108
" sesungguhnya allah sedang mengingatkan diri ku atas kewajipan ku terhadap  ibu bapa.. buat mak & ayah maafkan diri ini ..banyak benar silap ini pada diri mu.. T__T ..doa yang tidak putus2 ku buat ayah ibu ku.. moga memerikan kesihatan, kebaiakan, dapat jumpa d taman firdausi & dirahmati allah amin ya rabb"


TAUTAN HATI

Related Posts with Thumbnails