Assalamualaikum..

Sunday, July 28, 2013

Ibu jari & anak jari


Ibu jari & anak jari " what do u means ?"
ibu jari & anak2 jari ini sentiasa besama dengan kita. Kalau tiada salah satu payah juga kita nak makan, nak korek hidung(benda kotor), nak memegang, nak menunjuk / nak menyarungkan cincin kawen ( gatai hampa nak menikah no ). ibaratnye jika tiada kombinasi serta aturan panjang pendek ini kita tak akan dapat keselesaan. So beruntunglah anda Allah kurnakan kesempurnaan. 

Dua Tiga hari yang lepas.. after besungkai & menunaikan solat kakaki ini terus bejalan tiba2 kecepuk badan dah dok ada kat atas tanah " jatuh dahh"..disebabkan ketidak seimabangan badan & kasut yang ku pakai .apa lagi " Allahuakbar.. Allahuakbar..Allahuakbar.. itu ja yang dapat diluah pada kata2.. badan dah tak dapat bagun 2 minit gak la kat situ Alhamdulillah ada sepasang suami isteri muslim membantuku bagun. " sakit ooo." daku cuba juga nak bagun  memang terasa sangat sakit giler tak dapat digambarkan dengan kata-kata Allah ja tahu. kaki kiri & tangan kiri yang sakit , lutut kanan calar ( naseb tak turun harga), jari tangan kiri luka.. my hati juga teluka..

After that kaki terus melangkah ke office untuk mengambil kasut flet sikit. Alhamdulillah ku temui. sempat juga call sahabat yang nak datang ke office.. " helo bro aku sakit ni tolong belikan minyak panas aku baru ja jatuh tadi".. tak sampai 5 minit Siew & William datang membantu ku membeli obat . Alahai berbagai soalan mereka tanya lastly daku jawab "KO bro" sambil membuat lawak dalam kesakitan. 

Tunggu punya tunngu mr  siew bawak mai ubat Caunterpain sempat urut kaki & tanagan yang tiba-tiba bengkak mendadak. Balik rumah sekejap ditemani william sebab nak habak kat mr gan carikan tukang urut. Alhamdulillah penantian ku dikunjungi mak cik yang berasal dari indon.. rupa-rupanya dia adalah tukang urut. Mula-mula takot juga kaki & tangan patah sebab sakit sangat air mata pun tak keluak ( jiwa rock hati kental bro) meraung dalam hati ja. Pehh after dia urut berbagai bunyi keluar dari mulut hahaha lawak pun ada.. Nak elak rasa sakit dok sembang macam-macam hal ( sesi ta'aruf). After that Alhamdulillah kelegaan .. moral of story 

1-  yakin Allah ada membantu.. setiap ujian ada hikmah iaitu kafarah 
2- saling bantu membantu ( take care)walau tak kira kaum apa pun melayu , cina, india dan sebagainya
3- rasa sakit " seperti cubit peha kiri ..peha kanan terasa sakit ooo"
4- hati2 lain kali tengok depan , kiri & kanan .. jangan jalan syok sendiri / memikirkan benda lain ( tu pikir pasal apa tu )

seperti ibu jari & anak2 jari la.. salaing bantu membantu jika satu jari luka.. jari yang lain pun tetap akan tersa luka .. alamatnye cuti la 2 3 hari ni.. hehehehe " ABC Allah Bagi Cuti  "

TAUTAN HATI

Related Posts with Thumbnails